Guvernare deschisă

Guvernare deschisă

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) este o inițiativă multilaterală, lansată oficial de președinții Statelor Unite și Braziliei, în luna septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU. Cele opt state fondatoare (Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Indonezia, Mexic, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și SUA) au adoptat Declarația pentru o Guvernare Deschisă ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii, în special prin elaborarea și implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Guvernul Romaniei s-a alăturat acestei inițiative încă din anul 2011, iar în aprilie2012 a fost aprobat Memorandumul cu tema Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

In anul 2015 Romania a semnat Declarația comună de Guvernare Deschisă privind implementarea Agendei 2030 pentru o Dezvoltare Durabilă prin care Parteneriatul devine o platformă pentru implementarea Agendei 2030, statele membre trebuind să-și asume angajamentul de a promova în planurile de acțiune principiile acesteia.

Ministerul Culturii s-a angajat activ în cadrul acestui proces atât în cadrul Planului National de Acțiune 2014-2016, cât și în actualul Plan Național de Acțiune 2016 -2020, propunându-și atât deschiderea culturii prin publicarea de date deschise, cât și sporirea accesului la cultură, prin digitizarea resurselor culturale. În cursul anului 2015, Ministerul Culturii a încheiat un acord de parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului și Coaliția pentru Date Deschise ce oferă un cadru de colaborare pentru elaborarea și implementarea de  politici culturale și proiecte ce pot avea la bază conceptele de date deschise și cultură deschisă.

Obiectivele asumate de Ministerul Culturii în Planul Național de Acțiune 2016-2020

 Angajament 14. Cresterea accesului la patrimoniul cultural și Angajament 18. Date deschise

Puncte-cheie (milestones) verificabile și măsurabile în implementarea angajamentului

 Data de             început

         Data de             finalizare

Dezvoltarea unei platforme informatice online de catalog partajat și bibliotecă digitală, disponibilă tuturor instituțiilor culturale din România, precum și publicului larg

sept. 2016

      iunie 2018

Digitizarea și expunerea online în Biblioteca Digitală a României și în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu) a peste 750.000 de bunuri culturale (texte, imagini, audiograme, videograme, obiecte digitale 3D)

   sept. 2016

            2020

Analiza și realizarea unui plan de acțiune în vederea dezvoltării unei instrument colaborativ privind publicarea resurselor culturale digitizate ale instituțiilor publice de cultură din subordinea Ministerului Culturii în format deschis, sub o licență liberă

   sept. 2016

    dec. 2017

Organzarea a cel puțin unei competiții (hackathon) legată de reutilizarea datelor deschise, atât în folosul cetățenilor, cât și al administrației

    sept 2016

   iunie 2018

Publicarea centralizată pe data.gov.ro a unor seturi de date deschise. Se va urmări publicarea cu regularitate a seturilor de date importante deja publicate, precum și identificarea, prin consultarea societății civile și publicarea de noi seturi relevante.

       constant

         constant

 




Legaturi utile:

www.ogp.gov.ro

www.data.gov.ro

www.opengovpartnership.org

Ministerul Culturii  este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3 București, 030833

telefon +40 21 222 82 91

comunicare@cultura.ro

fax +40 21 222 82 91

Galerie