Evenimente

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra.

Inițiativele civice pentru patrimoniul cultural din România sunt din ce în
ce mai numeroase și mai puternice. Să le ajutăm să primească recunoaștere
și susținere, inclusiv la cel mai înalt nivel:
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra.

S-au deschis nominalizările pentru ediția 2022!

Până anul viitor, pe 1 februarie, puteți propune candidaturi de proiecte, inițiative și persoane care țin sus ștacheta salvgardării patrimoniului cultural din țara noastră și care ar merita să meargă pe urmele celor de la Ambulanța pentru monumente (laureați ai ediției 2020) și de ale partenerilor și voluntarilor Fundației ProPatrimonio implicați în restaurarea Bisericii de lemn de la Urși (triplu laureați ai ediției 2021).

Noaptea Muzeelor, pe care Reteaua Nationala a Muzeelor o organizeaza anual in Romania, este o excelenta oportunitate pentru a evidentia politicile si tendintele in inovatia si educatia muzeala. Este o marca devenita fenomen social, cu o interfata specifica industriilor culturale si creative. Cu aceasta ocazie, ne propunem ca an de an sa derulam un proiect special care sa scoata evenimentul din rutina data de caracterul sau repetitiv.
Pentru aceasta editie din 2020, Reteaua Nationala a Muzeelor o organizeaza in premiera pe 14 noiembrie, elementele de noutate, care personalizeaza seara si transmit un mesaj pozitiv de apropiere a publicului de muzee, sunt interactiunile creative ale claselor de scoala cu spatiile muzeelor din tara.
Proiectul animatii, PUZZLE, INVESTIGAtii… vino si joaca-te cu colectiile la MUzEU!,  aflat sub marca Noptii Muzeelor 2020 si finantat de catre Administratia Fondului Cultural National, propune un dialog intre muzeu si public, dinamizat de interventiile unor tineri ce exploateaza creativ obiecte  si resurse culturale provenite din colectiile muzeelor.


Scopul proiectului este identificarea unor modalităţi moderne şi sistematice de valorificare a acestui patrimoniu, cu funcţia de recuperare sau de consemnare, depinzând de context, a unei dimensiuni identitare pozitive, aflate în prezent, în unele cazuri, pe cale de dispariţie.


Proiectul îşi propune oferirea unui set de informaţii culturale care să contribuie la conştientizarea rolului şi a importantei acestor comunităţi multietnice, ca strategie de stimulare a unei mai bune colaborări între administraţia locală şi reprezentanţii acestor comunităţi, ce va duce la un mai bun dialog interetnic;

Prin obiectivele proiectului se numără şi crearea unor trasee culturale ce se articulează în jurul particularităţilor patrimoniului multicultural din Constanţa şi vor crea o dezvoltare pe termen lung, cu beneficii culturale şi social-economice locale, regionale şi naţionale.

Istoria dezvoltării pe calea modernităţii a Constanţei a început după anii 1858-1860, odată cu concesionarea extinderii portului şi construirii liniei de cale ferată Cernavodă-Constanţa, de către autorităţile otomane, companiei britanice Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.

Localitatea a devenit, prin stimularea comerţului şi a manufacturilor şi prin constituirea primelor întreprinderi industriale, populată, în deceniul următor, de o varietate fără precedent de grupuri etnice, muncitori calificaţi şi necalificaţi, atraşi de noile oportunităţi.

Originea acestora era diversă: greacă, armeană, evreiască, tătară, turcă, bulgară, rusă, engleză, germană şi italiană. Astfel, eterogenitatea populaţiei va rămâne o constantă în evoluţia modernă a oraşului, după integrarea Dobrogei în componenţa statului român, ca urmare a deciziilor Congresului de pace de la Berlin (1878).

Noile cartiere ale oraşului, aflat în proces de formare, reprezentau zone compacte de locuire ale unei etnii (greci, armeni, turci, tătari, evrei, etc), cu străzi de legătură şi artere comerciale mixte, fără a avea însă un caracter exclusiv etnic.

ziua dobrogei

14-23 noiembrie 2019

Instituția Prefectului-Județul Constanța împreună cu Instituția Prefectului - Județul Tulcea, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, Primăriei Constanța și Consiliului Județean Tulcea organizează împreună, pe parcursul a 10 zile, între 14-23 noiembrie 2019, o serie de activități comune sau în oglindă pentru a sărbători Ziua Dobrogei.

Evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la România vor debuta joi, 14 noiembrie, ora 11:00, cu o ceremonie militară comună de depunere de coroane la Monumentul Independenţei Tulcea şi de aprindere a Flăcării „Spiritul Dobrogean”. Ulterior, va avea loc prezentarea volumului „Dobrogea, edificii cu mozaic – credinţa, cultura, cetatea” la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea. De la ora 14:00, în Sala Mihail Kogălniceanu se va desfăşura Festivitatea solemnă de semnare a Protocolului între Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa privind organizarea Zilei Dobrogei.

Ministerul Culturii  este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3 București, 030833

telefon +40 21 222 82 91

comunicare@cultura.ro

fax +40 21 222 82 91

Galerie