Evenimente

Ziua Culturii Naționale

Mesajul Ministrului Culturii - dna Raluca Turcan:

 „Cel mai frumos mod de a celebra cultura este alături de artiști, de oamenii de cultură și de creațiile culturale, în instituțiile de cultură. De aceea vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră și pe toți împreună să fiți parte din viața culturală a comunităților noastre. Fie că este vorba de evenimente culturale locale, de sprijinirea artiștilor și a creatorilor sau de proiecte care promovează diversitatea culturală, implicarea fiecăruia dintre noi contează - atât pentru artiști, cât și pentru comunitate. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unii altora și pe care îl putem face astăzi copiilor noștri și este important ca ziua de 15 ianuarie să fie pentru noi toți o sărbătoare”.


Instituțiile de cultură constănțene vor serba pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin programe specifice și acces liber al vizitatorilor. 

Publicul are acces gratuit în intervalul orar 9.00-17.00 la următoarele muzee, unde vor putea explora expozițiile și vor avea parte și de experiențe inedite: 

  1. Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”
  2. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanțași la toate secțiile muzeului din județ.
  3. Muzeul de Artă Populară

 Alte instituții culturale:

Biblioteca Județeană „I.N. Roman” organizează vernisajul expozitiei de pictură “Trepte de lumină” a artistului plastic Mariana Enache, care va rămâne deschisă publicului toată luna ianuarie.

Tot astăzi, bibliotecarii secțiilor Împrumut copii și Ludotecă/Mediatecă invită publicul, de la ora 16.30, să  vizioneze  diafilme și să citească în cadrul secțiilor amintite. 

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 12.30, publicul constănțean este invitat la evenimentul intitulat „Eminescu Altfel”, moment artistic dedicat aniversării a 174 de ani de la nașterea poetului național al României, Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești”, după cum l-a catalogat Constantin Noica. Accesul în sala de spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile.

 Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 13.30, în sala de spectacole a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin’’, proiecția filmului „Eminescu și Cernăuții”. Accesul publicului este gratuit.

 Tot la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, publicul constănțean este invitat să viziteze expoziția de pictură „Atelier”, găzduită în perioada 15 – 28 ianuarie 2024. Intrarea este liberă, programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 17.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 12.00 și 20.00.

Teatrul de Stat Constanța oferă o reprezentație a spectacolului „Maria Tănase. O poveste.

Evenimentul are loc de la ora 18.00, la Sala Studio.

Soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” vor susține luni, 15 ianuarie, de la ora 18.30, un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale. 

La Casa de Cultură Cumpăna, începând cu ora 12.00, sub genericul „Dor de Eminescu” vor fi celebrați 174 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti și va fi marcată Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din comună și Bilioteca Județeană „Ion N Roman” Constanța.

Biroul de Diplomatie Publica al Ambasadei SUA anunta ca accepta propuneri de proiecte pentru Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Editia 2024.

Prima etapa de inscriere pentru AFCP 2024 consta in crearea si trimiterea unei asa-numite note de concept in format Word (formular obtinut la cerere pe adresa de e-mail alexandrescui@state.gov)

 Toate amanuntele necesare transmiterii notei de concept se regasesc AICI

  Acest program, care este extrem de competitiv, sprijina conservarea, an de an, a urmatoarelor obiective: situri culturale – cum ar fi 1. cladiri istorice si situri arheologice, 2. obiecte si colectii culturale ale unui muzeu, sit, sau institutii similare: obiecte arheologice si etnografice, picture, sculpturi, manuscrise, ca si  alte necesitati de conservare si 3. forme culturale traditionale de expresie – cum ar fi muzica traditionala, mestesuguri etc. 
Termenul limita de trimitere a notelor de concept este 15 ianuarie 2024 inclusiv.
 Orice institutie/organizatie/ONG/entitate culturala din Romania care are un astfel de proiect este incurajata si invitata sa participe la selectia pentru acest program, care acorda finantari cuprinse intre 10.000 si 500.000 USD per proiect.
 Acordati mare atentie inregistrarii in SAM si obtinerii numarului UEI, care constituie o prima etapa in procesul de participare la selectie si o conditie obligatorie. Detalii despre inregistrarile SAM/UEI sunt cuprinse in documentul anexat acestui e-mail.  

 Institutiile/ONGurile care se inscriu in aceasta competitie au obligativitatea de a parcurge cu mare atentie informatiile despre program si de a respecta cu strictete conditiile si regulile din acesta.

În perioada 10-25 septembrie 2023 are loc, la Riyadh, Regatul Arabiei Saudite, cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial.
România este prezentă, în calitate de observator, la această importantă reuniune anuală, prima organizată cu prezență fizică, în ultimii trei ani. Delegația țării noastre este condusă de doamna Diana Baciuna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, și îi include pe Excelența Sa, doamna ambasador Simona-Mirela Miculescu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, doamna Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului și punct focal național pentru Convenția UNESCO din 1972, domnul Andrei Luca, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, domnul Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și doamna Raluca Grama, șef secție patrimoniu mondial, Institutul Național al Patrimoniului. 
Mai multe detalii: link

In perioada 22–28 noiembrie 2023, va avea loc la Seoul, Republica Coreea, cea de-a 18-a ediţie a manifestării “Seoul International Music Competition”. Evenimentul este organizat de ziarul coreean Dong-a Ilbo și Primăria Metropolitană Seoul, cu sprijinul Ministerului coreean al Culturii, Sportului și Turismului, iar ca sponsor este compania LG.

Categoria pentru competiția 2023 este voce, înscrierea fiind posibilă pentru muzicieni de toate naționalitățile, născuți între 23 noiembrie 1987 și 22 noiembrie 2005, în cazul celor de sex masculin, respectiv între 23 noiembrie 1990 și 22 noiembrie 2005, în cazul celor de sex feminin.

Termenul limită de înscriere este 6 august 2023, iar candidații se pot înregistra direct pe site-ul www.seoulcompetition.com, unde sunt furnizate, de asemenea, toate informațiile necesare cu privire la competiție, inclusiv despre sprijinul oferit participanților din afara Asiei și valoarea premiilor pentru câștigători

În perioada 13-14 decembrie 2022, Biroul Europa Creativă – Cultura va organiza la București cea de-a patra ediție a Forumului resurselor pentru organizații culturale.
Evenimentul își propune să contribuie la creșterea capacității operatorilor culturali de a dezvolta idei de proiecte viabile și sustenabile, prin promovarea proiectelor de cooperare Europa Creativă în care sunt implicate organizații din țara noastră și a altor finanțări disponibile pentru operatorii din sectoarele culturale și creative.
În prima zi a Forumului, reprezentanți ai Asociației Culturale Replika, Asociaţiei Tranzit.ro, Complexului Național Muzeal ASTRA, Fundației AltArt și Asociației Centrul Cultural Plai, organizații care implementează proiecte de cooperare selectate în cadrul apelului 2021, vor vorbi despre experiența lor în accesarea programului, impactul asupra grupurilor-țintă, avantajele cooperării și ale parteneriatului cu dimensiune europeană. Participanții interesați să acceseze în viitor finanțarea vor avea, astfel, ocazia să adreseze întrebări și să beneficieze de sfaturi practice privind derularea unui proiect de cooperare europeană.
Cea de-a doua zi a evenimentului urmărește să sprijine profesioniștii din sectoarele culturale și creative în procesul de identificare a unor resurse financiare adecvate pentru dezvoltarea organizațiilor lor. Participanții vor primi informații despre oportunitățile de finanțare existente la nivel european prin programele Orizont Europa, Erasmus+, Noul Bauhaus European, Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Europa Creativă – subprogramul Cultura și nu numai.
Agenda preliminară a evenimentului este disponibilă aici. Ediția din acest an a Forumului va avea loc la WASP Studios – sala Black Box.   
Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate. Vă puteți înscrie la eveniment completând acest scurt formular online, până vineri, 9 decembrie. 
Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la adresa cultura@europa-creativa.eu,  persoană de contact: Sorin Enuș.

TRATATUL DE LA TRIANON - 102 ani

PE DATA DE 4 IUNIE ANIVERSĂM RECUNOAȘTEREA INTERNAȚIONALĂ A MARII UNIRI

15 FEBRUARIE 2022 ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII
Direcția Județeană pentru Cultură Constanța vă invită să treceți pragul bibliotecilor din municipiul și județul Constanța pentru a descoperi comorile din paginile cărților.

Legea nr. 21/2022 prevede că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, care au ca scop încurajarea lecturii în rândul populaţiei.

Lista bibliotecilor din județ  și câteva exemple de activități prilejuite de această ocazie: http://biblioteciconstantene.blogspot.com/p/bibliotecari.html

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „IOAN N. ROMAN” CONSTANȚA

 Mircea cel Bătrân 104a, https://bjconstanta.ro

14 februarie 2022- Ziua Internațională a Donației de Carte:

donații de carte pentru cititori (secția pentru copii)

15 februarie 2022 – Ziua Națională a Lecturii:

activități cu utilizatorii secției (secția pentru copii)

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ MEDGIDIA

Str. Republicii, nr. 5,  https://www.facebook.com/Biblioteca-municipala-Medgidia-127007404066884/

15 februarie 2022Biblioteca Municipală Medgidia în colaborare cu Școala Gimnazială „C. Brâncuși” și Școala Gimnazială „L. Grigorescu” organizează evenimentul:

 „ Scriitori în dialog despre lectură”

– întâlniri online cu scriitorii
    Petcu Abdulea (ora 9.00) și
    Alec Blenche (ora 10.45)

BIBLIOTECA UNIVERSITARĂ „IOAN POPIȘTEANU

Bd. Mamaia, nr. 124,  http://biblioteca.univ-ovidius.ro/

 15 februarie 2022 – Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanuorganizează la sediul central de pe bd. Mamaia, nr. 124 o expoziție de carte și periodice intrate recent în fondul bibliotecii.

15 februarie 2022Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” în colaborare cu Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța organizează un spectacol-lectură, care va fi promovat și în mediul on-line.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra.

Inițiativele civice pentru patrimoniul cultural din România sunt din ce în
ce mai numeroase și mai puternice. Să le ajutăm să primească recunoaștere
și susținere, inclusiv la cel mai înalt nivel:
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra.

S-au deschis nominalizările pentru ediția 2022!

Până anul viitor, pe 1 februarie, puteți propune candidaturi de proiecte, inițiative și persoane care țin sus ștacheta salvgardării patrimoniului cultural din țara noastră și care ar merita să meargă pe urmele celor de la Ambulanța pentru monumente (laureați ai ediției 2020) și de ale partenerilor și voluntarilor Fundației ProPatrimonio implicați în restaurarea Bisericii de lemn de la Urși (triplu laureați ai ediției 2021).



Noaptea Muzeelor, pe care Reteaua Nationala a Muzeelor o organizeaza anual in Romania, este o excelenta oportunitate pentru a evidentia politicile si tendintele in inovatia si educatia muzeala. Este o marca devenita fenomen social, cu o interfata specifica industriilor culturale si creative. Cu aceasta ocazie, ne propunem ca an de an sa derulam un proiect special care sa scoata evenimentul din rutina data de caracterul sau repetitiv.
Pentru aceasta editie din 2020, Reteaua Nationala a Muzeelor o organizeaza in premiera pe 14 noiembrie, elementele de noutate, care personalizeaza seara si transmit un mesaj pozitiv de apropiere a publicului de muzee, sunt interactiunile creative ale claselor de scoala cu spatiile muzeelor din tara.
Proiectul animatii, PUZZLE, INVESTIGAtii… vino si joaca-te cu colectiile la MUzEU!,  aflat sub marca Noptii Muzeelor 2020 si finantat de catre Administratia Fondului Cultural National, propune un dialog intre muzeu si public, dinamizat de interventiile unor tineri ce exploateaza creativ obiecte  si resurse culturale provenite din colectiile muzeelor.


Scopul proiectului este identificarea unor modalităţi moderne şi sistematice de valorificare a acestui patrimoniu, cu funcţia de recuperare sau de consemnare, depinzând de context, a unei dimensiuni identitare pozitive, aflate în prezent, în unele cazuri, pe cale de dispariţie.


Proiectul îşi propune oferirea unui set de informaţii culturale care să contribuie la conştientizarea rolului şi a importantei acestor comunităţi multietnice, ca strategie de stimulare a unei mai bune colaborări între administraţia locală şi reprezentanţii acestor comunităţi, ce va duce la un mai bun dialog interetnic;

Prin obiectivele proiectului se numără şi crearea unor trasee culturale ce se articulează în jurul particularităţilor patrimoniului multicultural din Constanţa şi vor crea o dezvoltare pe termen lung, cu beneficii culturale şi social-economice locale, regionale şi naţionale.

Istoria dezvoltării pe calea modernităţii a Constanţei a început după anii 1858-1860, odată cu concesionarea extinderii portului şi construirii liniei de cale ferată Cernavodă-Constanţa, de către autorităţile otomane, companiei britanice Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.

Localitatea a devenit, prin stimularea comerţului şi a manufacturilor şi prin constituirea primelor întreprinderi industriale, populată, în deceniul următor, de o varietate fără precedent de grupuri etnice, muncitori calificaţi şi necalificaţi, atraşi de noile oportunităţi.

Originea acestora era diversă: greacă, armeană, evreiască, tătară, turcă, bulgară, rusă, engleză, germană şi italiană. Astfel, eterogenitatea populaţiei va rămâne o constantă în evoluţia modernă a oraşului, după integrarea Dobrogei în componenţa statului român, ca urmare a deciziilor Congresului de pace de la Berlin (1878).

Noile cartiere ale oraşului, aflat în proces de formare, reprezentau zone compacte de locuire ale unei etnii (greci, armeni, turci, tătari, evrei, etc), cu străzi de legătură şi artere comerciale mixte, fără a avea însă un caracter exclusiv etnic.

ziua dobrogei

14-23 noiembrie 2019

Instituția Prefectului-Județul Constanța împreună cu Instituția Prefectului - Județul Tulcea, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, Primăriei Constanța și Consiliului Județean Tulcea organizează împreună, pe parcursul a 10 zile, între 14-23 noiembrie 2019, o serie de activități comune sau în oglindă pentru a sărbători Ziua Dobrogei.

Evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la România vor debuta joi, 14 noiembrie, ora 11:00, cu o ceremonie militară comună de depunere de coroane la Monumentul Independenţei Tulcea şi de aprindere a Flăcării „Spiritul Dobrogean”. Ulterior, va avea loc prezentarea volumului „Dobrogea, edificii cu mozaic – credinţa, cultura, cetatea” la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea. De la ora 14:00, în Sala Mihail Kogălniceanu se va desfăşura Festivitatea solemnă de semnare a Protocolului între Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa privind organizarea Zilei Dobrogei.

Ministerul Culturii  este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3 București, 030833

telefon +40 21 222 82 91

comunicare@cultura.ro

fax +40 21 222 82 91

Galerie