Geamia Hunchiar

GEAMIA HUNCHIAR

Bd. Tomis nr. 41, Municipiul Constanta

Monument istoric de arhitectura de valoare nationala cod LMI CT-II-m-A-02851

 

Geamia Hunchiar – „Aziziye”, construită în anul 1868, în perioada stapanirii otomane, în timpul domniei sultanului Abdul Aziz (1861-1876), este cea mai veche geamie care se păstrează în orașul Constanta.

La începutul secolului al XIX-lea, Constanța, care ocupa atunci doar zona peninsulară, de la Cazino pănă aproape de Muzeul de Artă Populară, era mărginită de un zid de apărare cu bastioane construit de otomanii care stăpâneau Dobrogea in acea vreme.

Zidul a fost distrus după Războiul Crimeii (1856), de către armata rusa în retragere, din el rămânând doar un morman de pietre albe. Din acele rămășițe ar fi fost înălțată în anul 1867 Geamia Hunchiar, al cărei nume înseamnă în limba turcă "guvernator".

Construcția este făcută din piatră cioplită de meșterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85 cm. Arhitectura corpului geamiei este simplă, în stil otoman cu acoperiș în patru ape și invelitoare din olane.

Geamia Hunchiar este un edificiu simplu, alcătuit dintr-un corp principal pe plan rectangular, care adăpostește sala de rugăciuni, și un minaret înalt de 24 de metri, prevăzut în partea superioară cu un cerdac, din care se facea chemarea la rugăciune.

În trecut, muezinul urca de 5 ori pe zi în vârful minaretului pentru a anunța credincioșii, în limba arabă, că a sosit vremea rugăciunii. Astăzi, muezinul nu mai urcă în cerdacul minaretului, ci se folosește de difuzoare pentru a răspândi chemarea la rugăciune.

În interiorul sălii de rugaciune, pardoseala este acoperită în totalitate de covoare persane.

Singurele obiecte care înfrumusețează pereții geamiei sunt câteva panouri în care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfântă, Coran.

Principalul element de cult din interiorul geamiei este mihrabul, orientat spre Mecca - o "nișă" în perete, îmbrăcat în faianță specială, adusă din Turcia și inscripționată cu versete din Coran.

Dinaintea mihrabului este așezat un covor persan roșu, lucrat manual, dăruit în 2001 de președintele Turciei. 

În dreapta mihrabului se află minbarul, locul din care imamul predică in zilele de vineri și în zilele de sărbătoare. Minbarul reprezintă calea lui Allah și are forma unui balcon de lemn cu trepte.

În timpul celui de-al doilea război mondial geamia Hunchiar a fost serios afectată de bombardamente și a fost închisă.

A fost restaurată în anul 1956 de arhitecta Rodica Mănciulescu și în anul 1993 de arhitectul Kemal Ghengiomer.

În prezent a fost intocmita și autorizata o noua documentatie in vederea consolidarii și restaurari minaretului și geamiei.

Ministerul Culturii  este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3 București, 030833

telefon +40 21 222 82 91

comunicare@cultura.ro

fax +40 21 222 82 91

Galerie