BISERICA ,,SCHIMBAREA LA FAȚĂ’’ FOSTA BISERICĂ GREACĂ ,,METAMORPHOSIS’’
Str. Mircea cel Batran nr. 36, Municipiul Constanta
Monument istoric de arhitectura de valoare nationala cod LMI CT-II-m-A-02826
Comunitatea greaca a fost una dintre cele mai importante din orasul modern Constanta si a avut o contributie importanta la dezvoltarea acestuia, incepand cu anii 1858-1860.
Cartierul grecesc s-a constituit la mijlocul sec. al XIX-lea, avand in centrul sau Biserica, Scoala si Sala de spectacole "Elpis", care exista si astazi.
Dintre acestea, Biserica cu hramul "Metamorphosis" (Schimbarea la Față) si Teatrul "Elpis" sunt astazi monumente istorice de arhitectura.
Prima biserica a comunitatii ellene a fost construita din lemn in anul 1862 si se afla pe locul unde este astazi fosta scoala greaca.
Biserica actuala a fost construita în perioada 1863-1867 prin contributia comunitatii grecesti din oras, pe un teren donat comunitatii prin firman al Sultanului Abdul Aziz, in anul 1863.
Constructia, executata după planul arhitectului grec Ioan Teoharidis, cu elemenete decorative neoclasice, a fost terminata in anul 1868.
Din punct de vedere arhitectural stilul bisericii este simplu. Structura este din zidarie din piatra, acoperisul este pe sarpanta din lemn in 4 ape, cu panta redusa, acoperit cu olane.
Deoarece trebuia sa respecte canoanele impuse de statul otoman, pentru a nu fi mai inalta decât geamiile din localitate, biserica nu are turle.
Fatada este împărțită în trei registre verticale prin pilastri din piatra aparenta, cu capitel
Interiorul este de tip sala, impartit longitudinal si transversal prin stalpi poligonali cu capitel fitomorf ce sprijina un balcon pe trei laturi, destinat femeilor si a fost zugravit de un pictor agiograf de la Muntele Athos.
Scarile si pavimentul au fost lucrate din marmura adusa din Grecia.
Grecii din oraș și conaționali din Europa au donat bisericii, de-a lungul anilor, obiecte de cult achizitionate de la Constantinopol si Venetia.
Intre anii 1922-1924 au fost zidite cele patru ferestre de pe latura nordica, pastrandu-se doar ancadramentele din piatra, cu arce in plin cintru.
In 1947 a fost adaugat în colțul de Sud-Vest un turn clopotnita din zidarie, acoperit cu o cupola, inlocuind o clopotnita anterioara din lemn.
Pictura initiala, deteriorata in timp, a fost inlocuita dupa 1984.
Biserica "Metamorphosis" a fost prima biserică crestina construita in oraşul Constanta.
In noiembrie 1878, aici s-a oficiat slujba solemna, Te Deum, în cinstea revenirii Dobrogei la Statul Român si a ostaşilor romani cazuti în luptele pentru cucerirea Independentei Naţionale.
Până la construirea Catedralei Sfintii Apostoli Petru si Pavel (1895), in Biserica greaca s-au celebrat toate slujbele oficiale cu ocazia evenimentelor solemne ale oraşului.
In anii 1991-92, Biserica a fost inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, publicata ulterior in anii 2004, 2010, 2015.