Biserica Catolică ,,Sfântul Anton’’

BISERICA CATOLICĂ ,,SFÂNTUL ANTON’’

Str. Nicolae Titulescu nr. 11, Municipiul Constanta
M
onument istoric de arhitectura de valoare nationala cod LMI CT-II-m-B-02846

 

Biserica romano - catolica cu hramul Sf. Anton a fost construita în anii 1935-1937, în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea (1922-1939) și în timpul domniei Regelui Carol al II-lea al României (1930-1940),  pe locul unei capele catolice din 1886, de către arhitectul Romano de Simon din Bucuresti, în stilul romanic lombard, specific bisericilor din nordul Italiei, cu un turn campanilă și paramentul exterior din caramida aparenta.

Interiorul este tratat tot cu caramida aparenta, cele doua galerii laterale superioare fiind sustinute de coloane de marmura, cu capiteluri compozite.

Peste naos se ridică cupola hexagonală la exterior, cu interiorul circular având un diametru de 7 m, iar volumul bisericii  este dominat de campanila vizibila din departare in silueta Peninsulei Constanta.

De-a lungul istoriei sale, Biserica romano-catolică din Constanța a avut și episoade mai puțin fericite.

Printre aceasta se numără preluarea bisericii de către trupele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Comandanții trupelor rusești au găsit turnul bisericii potrivit pentru supravegherea zonei portuare

și au transformat lăcașul de cult în depozit pentru muniție.

O altă perioadă dramatică din istoria Bisericii Sfântul Anton a fost perioada comunistă atunci când credincioșilor le-a fost interzis să mai participe la slujbe.

Cu toate acestea, impunătorul lăcaș de cult a rezistat tuturor încercărilor, rămânând una dintre cele mai frumoase și interesante clădiri ale municipiului Constanța.

Un moment important în viața Bisericii este sărbătoarea Sfântului Anton, cunoscută și sub denumirea de "sărbătoarea crinilor", celebrată în fiecare an pe data de 13 iunie

Ministerul Culturii  este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3 București, 030833

telefon +40 21 222 82 91

comunicare@cultura.ro

fax +40 21 222 82 91

Galerie